T á r s a i m  

avagy   

E g y   M ű e m l é k v é d e l m i   K o m m a n d ó 

Természetesen sok olyan ember van, akinek tanácsaira hallgatok, akinek fontos a véleménye, együtt tudunk dolgozni, vagy éppen készséggel megvalósítják az elképzeléseimet és akiknek munkáját szívesen tudom ajánlani másoknak is.

Deák Zoltán vezető építész tervező, a visegrádi királyi palota, a budavári Mátyás templom építésze. A keze alatt kezdtem tervezői munkásságomat, s hálás vagyok neki, hogy annyi mindenben várt el tőlem önálló munkát, de kérdéseimmel bármikor megkereshetem őt. 

Schuszter Dániel és Bernáth Attila építészek. Deák Zoltán munkatársaiként sokáig együtt dolgoztunk, mellettük, velük könnyen megy a munka. Többek között részt vettek a visegrádi királyi palota, a budavári várfalak, a Mátyás templom, a Szent György tér rendezésében, különböző homlokzatfelújítások tervezésében, de modern, jó ízű épületeket is pikk-pakk összedobnak. (Attila nem mellesleg festő is). (Campus Bt, 1113 Budapest, Tarcali u. 20.  Régi épületek, templomok felújítása, felmérési tervek, komplex helyreállítás.

Fülöpp Róbert építész. Hihetetlen alapos és lelkiismeretes műemlékes építész, leginkább a kisebb-nagyobb középkori templomok helyreállításának tökéletes megálmodója, de a Szécsényi Forgách kastély homlokzat felújításáért építészeti nívódíjat is nyert.

Máthé Zsuzsa építész MNM-NÖK. Aquincumi közös munkánk során leginkább lelkesedése számított nekem sokat, de alapos, mindenre kiterjedő figyelme a legjobb építészek közé emeli.

Buzás Gergely régész, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója. Zseniális középkorkutató és műemlékes polihisztor, aki egyaránt otthon van az építészeti technikák, az enteriőrkutatás és a tárgykészítés terén, sőt számos teendői mellett az sem esik nehezére, ha neki kell a konferencián a hangosítást kezelnie, vagy egy kárpitos műhelyben segédként helytállnia.

Szőke Mátyás régész, 2011-ig a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója. Sok sok jövendő régész mellett engem is ő indított el a kutatói pályán azzal, hogy tapasztalatlanságom ellenére is bízott benne, hogy képes vagyok a palota enteriőr-rekonstrukcióinak megrajzolására. Az esperesi romért tőle kapott fejsimogatás számomra kitüntetéssel ér fel.

Szebényi László és asztalos csapata: Sanyi és Árpi. Kivitelezőként csak ajánlani tudom őket. Olyan nincs, amit ne akarnának a lehető legmagasabb színvonalon elkészíteni, legyen szó kézi faragásról, vagy politúrozásról. Ha kell, még ügyetlenkednek is, ha a rekonstrukciónál egyszerűbb tudású asztalos keze nyomát kell megidézni. Visegrád, Füzér és Kisnána bútorai viselik közös munkánk során kezük nyomát.

Ligeti Marci asztalos. Bár nem a legprecízebb, de fafaragásban, kézi munkában pont azt az ízességet tudja visszaadni, mellyel egy középkori fafaragó készítette a munkáit. Ő is ha kell, egyedi szerszámot fabrikál, kisérletezik, kosarat fon, kötelet fest.

Ligetvári Géza fegyverkovács. Fegyverek terén még nem tudtam tőle olyat kérni, amivel zavarba hoztam volna. Legemlékezetesebb a csak leírásból ismert füzéri háromfontos tarack rekonstrukciója volt, melynek végeredményeként "pukkanó és füstölő" valódi öntött ágyút hoztunk létre. 

Véninger Péter keramikus. Ha díszkerámia rekonstrukcióról van szó, őt keresem, mert az összes technikával, agyaggal, mázzal tisztában van, szenvedélyes kutatója szakterületének a bronzkortól napjainkig. Honlapja.

PAZIRIK Kft. 3D rekoknstrukciók készítése. Az egyik legjobbak - ha nem a legjobbak a piacon. Legfőbb erényük, hogy a látványosság mellett  talán még nagyobb hangsúlyt kap náluk a szakmai hitelesség és megalapozottság. Időt, pénzt és energiát nem kímélve dolgoznak, hogy ez a végeredményen is meglátszódjon. Honlapjuk.

Baliga Kornél belsőépítész, a barokk és későbbi korok enteriőr rekonstrukcióinak illetve belsőépítészeti parafrázisainak szakavatott mestere. Nála jobb nincs ezen a téren, próbálom ellesni tőle, amit csak lehet, de hár sajnos utólérhetetlen...