A s z t a l o k 

______________________________________________________

Bakos asztal 15. század vége

Díszes kivitelű dúsan faragott háromlábú asztalbak, mely az egyszerűbb – és elterjedtebb háromlábú bakos asztalok egy ritkább változata. Díszítésére csak a későgótikából van adatunk. 30-32 mm vastagságú, simára gyalult felületű tölgyfa deszkából készített, két végén egy-egy darab  széles fejelőléccel és két darab kézzel készített hevederrel megerősített 200cm hosszú, 80cm széles asztallap kerül rá.

Irányár: 450 000+ÁFA  Az ár 2 db bakot és egy asztallapot tartalmaz. Hosszabb asztal kialakításához már nem kell kétszer annyi bak, csak egyel több, mint ahány asztallap van!

______________________________________________________

Hasított lábú asztalbak 14.-15. század 

Az asztalbak egyszerű kivitelű, egy vízszintes gerendába csapolt és ékekkel beszorított négy darab enyhén kifelé ívelő lábból áll. Hasított fenyő, esestleg bükk. Két-két bakra általában hosszabb, egyszerű asztallap kerül.

Leírás: 65×48×64 cm. kézzel gyalult, méhviasz fényezés.

Irányár: 20.000 Ft/db +ÁFA / asztalbak

______________________________________________________

Zsigmond-kori deszkalábú asztal 15. század eleje

A faragott deszkalábas asztal igen elterjedt volt a király étkezőasztalától kezdve a polgári lakószobákon keresztül a iparosok munkasztalaként is. Szerkezetét tekintve szétszedhető volt ez is, ha nem is olyan egyszerűen mint a bakos változat. Egyik szálláshelyről a másik helyre történő utazáskor tett jó szolgálatot, mert az asztalt „lapra szerelten” lehetett szállítani, és bármikor, bárhol felállítani. Ezen egyszerűbb változatból fejlődött ki a fiókos, majd a bölcsős forma is, míg eltűnt végleg a szétszedhetőséget biztosító ékes csapolás is.

Jávorfa (hegyi juhar), 77×97,5×124,5 cm. Az alsó és a felső deszka ívesen fűrészelt díszítésű. Az élek vésővel, vonókéssel letörtek. 

Irányár: 300 000+ÁFA

______________________________________________________

Fiókos asztal 15. század vége

Kettős talpon nyugvó hársfából készített álfiókos asztal. Mérete:  76 cm magas, 87 cm széles és 105 cm hosszú. Az asztal egy lehúzható tetejű rekeszből és az ezt alátámasztó bakból áll. A rekesz dúsan faragott hársfa oldaldeszkái rejtett fecskefarkú fogazással épülnek egybe. 

Az asztal eredetije a 15. század legvégén készülhetett.

Irányár: 800 000+ÁFA

 

______________________________________________________

Deszkalábú kisasztal 16. század eleje

Leírás: Erdei fenyő colos illetve kétcolos deszkákból, a korabeli vastagságúra elkészítve. Kézzel készített faragások és fűrészelt díszítés. Az egyes deszka elemek vésett csapolással, keményfa szegekkel épülnek össze. Az asztal szétbontható, a lap és a lábak kihúzható, esztergált keményfa szegekkel összeerősített.  Méhviasz felületkezeléssel. Mérete: 70×100×75

Irányár: 200 000+ÁFA

      Kancsó, pad, pohár és kés nem tartozék!

 

______________________________________________________

Deszkalábú asztal 17. század vége

Terpesztett lábú, deszkalábas asztal. Asztallapja juharfából készül, széles deszkalapokból. Két, deszkából készített álló helyzetű fecskefarkas heveder fogja egybe melybe faszegekkel rögzítve csapolódik a két-két ferdén kifelé álló deszkaláb. 

Szé110×Ho96×Ma79,5 cm

Irányár: 300 000+ÁFA