Füzér Dekódolva - avagy minden, amit Füzér várának belső berendezéséről tudni szeretnél

2018.11.16 17:16

És végre!

Mai nap nyomdába adtam a Füzér Dekódolva című könyvemet. A megírását és a megjelentetést az NKA támogatta, a tördelést és nyomdai előkészítést Márton László Attila barátom vette a vállára, aborítót Kaszta Dénes álmodta meg. De a külső mellett talán fontosabb a beltartalom.

Már régóta ért bennem, hogy megírjam mindazt a tapasztalatot, amely a sokat dicsért és sokat vitatott Füzéri vár belső rekonstrukciójának kapcsán összegyűlt bennem. 

A Füzéri vár felújításának és rekonstrukciójának első üteme 2016 tavaszán készült el, mely felöleli a palotaszárny tíz helyiségét és a pinceszint kiszolgáló tereinek  felét. Az itt kialakított kiállítás a 17. századi enteriőröket mutatja be. A  helyreállítás alapja az a több mint négy évtizedes kutatómunka, melynek kapcsán a várról a 17. században keletkezett várleltárak is előkerültek. A szobák szabadon felfedezhetőek, de sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan történt a leltárak szövegének 3 dimenziós tárgyakká történő megfejtése? Előre eláruljuk: az internet világa és az ezen keresztül elérhető információmennyiség is elősegítette a munkát, de leginkább az alapos, mindenre kiterjedő szinte nyomozásnak beillő kutatómunka, mely a kötetben bemutatásra kerül. A kiállítást kiegészítendő vagy csak a 17. századi életmódot alaposabban megismerni vágyó olvasók élvezettel forgathatják a könyvet, miközben a helyreállítás menetébe is bepillantást nyerhetnek. A szerző belsőépítész, enteriőrtörténet kutató, több évtizede munkálkodik azon, hogy várainkban a lehető leghitelesebb enteriőrök jelenjenek meg.

 

A könyvben megjelennek a vár belső arculatát alakító lakók és tisztségviselők, megismerhető a leltárak olvasásának metódusa, az abban szereplő tárgyak méretének, anyagának, készítőjének lehetséges megfejtése, a tárgyak korabeli használata, a rekonstrukcióhoz felhasznált analógiák és a tervezés dilemmái is. Néhány darab tervrajza is helyet kapott a képek között, hogy a kiállításon nem látható részletek illetve a korabeli asztalos technika is megismerhető legyen.

 

Kalandra fel: Füzér dekódolva! Te más eredményre jutnál?