visszatekintés 2013

2014.01.20 15:48

Az elmúlt évben alig tudtam a honlaphoz nyúlni. Ez az év a vetés éve volt, azaz rengeteg terv készült, és csak alig arattam, azaz kevés munkám volt, mely éppen a kivitelezés fázisába került volna. Meg ez az év volt az is, melyben kipróbálhattam, meg tudok-e állni a saját lábamon egyéni vállalkozóként.

Tömören összefoglalva: igen.

De vegyük sorra. 

1.)Az év elején elkezdtem dolgozni a Gyulai kastély egyik kiállításának részén. Virág Zsolt felkérésére a kastély személyzeti szárnyát kell bemutatni. Igyekeztem a kiállítás kurátorának, Szilágyi Gábornak elsőrangú jobbkeze lenni, azt hiszem, sikerült. Ismét egy olyan treület, mellyel senki sem foglalkozott, de sok utánajárással nagyon izgalmas dolgokat lehetett összegyűjteni: hogyan is működött egy kastély?, kinek mi volt a feladat?, hogyan is élt a személyzet, kikből állt?. A csapat sem utolsó, a Földes építészirodával és csatolt részeivel (belsőépítész, grafikus, világítás tervező) élmény dolgozni, azt gondolom egyedülálló épület és kiállítás fog születni.

2.) Befejeződött a Mátyás templom felújítása, melynek idei legizgalmasabb része a főoltár és környezetének kialakítása volt, elsősorban a szőnyegezés igényelte a legtöbb odafigyelést és utánajárást, de megérte a sok egyeztetés és élyszakába nyúló munka, sokaknak elnyerte tetszését.

3.)a nyáron és ősszel sikerült a füzéri felső vár kiviteli terveit elkészítenem, hatalmas hajtás volt, de eszméletlenül izgalmas. Minden egyes leltárban leírt darabnak sikerüt a végére járni, kinyomozni az eredetét és egy alapos, jó rekonstrukciós rajzot készíteni hozzá.

4.) Az elmúlt évi pályázatok között volt a szigligeti szakácsszállás és konyharekonstrukció is, melynek kiviteli terveit is ebben az évben kellett elkészítenem. A megbízók olyan ügyesek voltak, hogy geyedüliként az általam ismert pályázatok közül szinte határidőre, már az év végére készen lettek a munkával és hivatalosan átadták a felújított várat. A bútorok, tárgyak persze nem kerültek még karácsony előtt a helyükre, ezek most, 2014 januárjában kerültek elhelyezésre. Fényképeket majd egy szebb tavaszi napon szeretnék kkészíteni.

5.) Mindezek mellett roham munkában és mintegy mellesleg a Sümegi vár Öreg tornyának két helyiségér is be kellett rendeznem egy 16. századi püspöki fogadótermet és az emeleti lakószobáját. A körülményekre csak annyit, hogy már készültek a bútorok, mikor felkértek a tervek elkészítésére, de a megbízó és a kivitelező becsületére válik, hogy még ilyen helyzetben is sikerült kevés kompromisszumot kötni, és szépen készülnek a bútorok is.